NAP Check

De NAP check, de Nationale AutoPas check, is een controle van de kilometerstand. En die wordt narmaliter gedaan met een tellerstand controlle programma van de stichting Nationale Autopas, die sinds 1990 de tellerstanden registreerd, in samenwerking met onder andere de garagebedrijven.

NAP checkEigenlijk wil dit zeggen dat de kilometerstand regelmatig wordt geregistreerd, bijvoorbeeld bij iedere kleine beurt, grote beurt en bij de APK keuring. En dat hierdoor een bepaald verloop te zien valt in de kilometerstanden, die normaliter natuurlijk steeds oplopen laat een goede check zien. Deze oplopende kilometerstanden moeten dus bij registratie tijdens een kleine beurt, en de eerstvolgende grote of kleine beurt en APK, oplopend zijn.

Zijn deze niet oplopend, of veel minder dan tijdens de voorgaande registratiemomenten, dan weet je dus dat er naar alle waarschijnlijkheid mee gemanipuleerd is.

En die controle, dat is nu precies de bedoeling van de NAP check, die ook wel de kilometerstandcheck genoemd wordt.

Waarom de NAP check doen?

Die NAP check is natuurlijk vooral belangrijk als je een tweedehands auto, motor of ander voertuig wilt kopen. En deze controle moet je eigenlijk altij doen, alhoewel de check niet gratis is.

Maar, zoals je misschien wel weet, werd hier in het verleden veel mee gemanipuleerd. Door het terugdraaien van de kilometerstand, zou natuurlijk bijvoorbeeld een tweedehands auto, veel meer waard zijn.

Natonale AutoPasStel bij een kilometrstand van 99.000, wordt de teller teruggedraaid naar 50.000. Een auto met 50.000 gereden kilometers heeft een hogere waarde, want bijvorrbeeld de slijtage is minder, dan bij de daadwerkelijke 99.000 gereden kilometers.

Maar niet alleen de waarde zou dus in werkelijkheid bij deze manipulatie lager zijn, de kans is ook groter dat er meer onderdelen vervangen worden, het voertuig niet door de APK komt, en ga zo maar door.

Aan de NAP Check, die je HIER kunt laten doen, kan je precies zien of de kilometerstand is teruggedraaid, of dat er misschien niets mee aan de hand is. We zeiden al dat de kilometerstandcheck niet gratis is. Dit kost het gigantische bedrag van € 2,90 per kilometerstandcheck.

Natuurlijk kan je ook een rdw ovi kentekencheck doen, maar dit wordt dus niet door de Rijksdienst voor het Wegverkeer geregistreerd. En valt niet de zien aan de kentekencheck, dus kan je dat alleen elders opvragen.

En duidelijk weten of de kilometerstand klopt, ook al heb je de auto nog niet gekocht, dat is die € 2,90 natuurlijk altijd waard.

Helpt de controle

Nu zou je misschien kunnen denken dat het controleren van de kilometerstand complete onzin is, want er wordt immers al sinds 1990 bij iedere beurt en APK de kilometerstand geregistreerd.

Auto CheckenNu zou je misschien verwachten dat niemand het meer zou durfen om de kilometerteller terug te draaien.

Maar schijn bedriegt helaas. Het aantal gevallen met een gemanipuleerd kilometertellen neemt niet noemenswaardig af.

En dus is die NAP check nog steeds enorm belangrijk, want helaas wordt deze nog veel te weinig gedaan, en worden ieder jaar weer vele autokopers het slachtoffer van dergelijke manipulaties. Zij hebben de NAP check niet gedaan, en zij hebben een voertuig gekocht dat achteraf veel minder waard bleek, en veel meer onderhoud nodig had.

Dus tweedehands auto kopen? De RDW ovi kentekencheck doen, het schadeverleden controleren, en voor slechts € 2,90 ook eventjes de NAP check laten doen.

Advertentie